- Gratin dauphinois:
* Schil de aardappelen en was deze in zijn geheel.
* Snij de aardappelen in plakjes van 2 à 3 mm.
* Maak een mengel van 5 dl melk en 1 dl room.
* Vet de ovenschaal in en schik de aardappelen dagpansgewijs. Kruid elke laag met peper, zout en muskaatnoot. Giet vervolgens een deel van de melk en room over de aardappelen.
* Herhaal dit tot de aardappelen op zijn. Men moet er wel rekening mee houden dat de gratin +/- 5 lagen heeft.
* Zorg ervoor dat na de laatste laag al de aardappelen onder het melk en roommengsel staan.
* Zet de gratin 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
* De saus van de gratin zal in de aardappelen indringen en het zetmeel van de aardappelen zal voor een goede binding van de saus zorgen.
- Kwartel bereiden:
* Kwartels kruiden met peper en zout.
* Kwartels opbinden.
* In een steelpan boter tot hazelnootkleur laten verhitten.
* De kwartels aan beide kanten kleuren.
* Zet de kwartels in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 12 minuten.
* Overgiet de kwartels regelmatig met het braadvet.
- De rodewijnsaus:
* Versnipper de sjalot en stoof aan in een beetje boter zonder de kleuren.
* Blussen met de rode wijn en de bruine fond.
* Laat de bruine fond en de wijn tot de helft inkoken.
* Afsmaken met peper en zout.
* Werk af met een klontje boter. Dit zorgt voor de nodige binding.