Personen | |
---|---|
Bereidingstijd | 30 minuten |
Basisgerechten | |
Recepten | Hoofdgerecht |
Personen | |
---|---|
Bereidingstijd | 30 minuten |
Basisgerechten | |
Recepten | Hoofdgerecht |
De pladijs, in Nederland schol, is een der bekendste platvissen uit onze Europese wateren.
Een platvis is een bodemvis die zich vaak in het zand nestelt. Een belangrijk kenmerk van een platvis is dat de ogen zich aan één zijde van de kop bevinden. De pladijs is herkenbaar aan zijn bruingroene bovenzijde met oranje stippen. De buikzijde is wit. Hij komt voor in de Atlantische Oceaan van Groenland tot aan Noorwegen, in de Noordzee en in de Middellandse Zee.
De grootste pladijs die ooit gevangen is woog 7 kilo en was één meter lang.
De beste tijd van het jaar om de pladijs te consumeren zijn de zomermaanden. In de wintermaanden is de pladijs letterlijk graatmager, smaakloos, waterig en vol kuit. In de zomermaanden heeft de pladijs lekker dikke filets en is hij zeer smaakvol.
4 | pladijzen | |
2 | venkels | |
200 | Gram | prei |
100 | Gram | ajuin |
800 | Gram | aardappelen |
2 | Theelepel (Metric) | gember (verse) |
4 | Theelepel (Metric) | olijfolie |
8 | Eetlepel | droge witte wijn |
1 | ei | |
peper | ||
zout | ||
muskaatnoot |
- Snij de prei en ajuin in schijfjes.
- Snij de gember zeer fijn of maak er een pasta van.
- Neem een stuk zilverpapier en strijk dit in met weinig olijfolie, leg er centraal één pladijs op. Zorg ervoor dat het stuk zilverpapier groot genoeg is dat het gemakkelijk opgevouwen kan worden.
- De pladijs kruiden met peper en zout en vervolgens de prei en de ajuin erop schikken.
- Het zilverpapier dichtdoen en één kan openlaten. Vervolgens langs de opening twee eetlepels wijn in bij de pladijs gieten.
- Sluit vervolgens het zilverpapier en leg in een ovenschotel.
- Herhaal dit drie keer tot al de pladijzen zijn ingepakt.
- Verwarm de oven voor op 200°C en laat de pladijzen +/- 20 garen in de oven.
- Schil de aardappelen en kuis de venkel.
- Snij in kleine blokjes en kook de aardappelen en de venkel in een kom
- Purreer de aardappelen en de venkel, voeg de één losgeklopt ei toe.
- Smaak af met peper, zout en muskaatnoot.