Wijzig aantal personen:

Personen
personen
Bereidingstijd 30 minuten
Basisgerechten
ReceptenHoofdgerecht

Beschrijving

Paling in 't groen is één van de welbefaamde streekgerechten van Vlaanderen. Vroeger werd deze vooral in de Schelde gevangen maar de laatste jaren wordt die meer en meer geïmporteerd uit Nederland en Frankrijk.

gerechtsfoto

Ingrediënten

1Kilogrampalingmoten
100Gramsjalot
100Gramzuring
100Gramspinazie
10Gramlaurier
50Gramkervel
20Grampeterselie
10Gramsalie
1Deciliterwitte wijn
7Decilitervisfumet
2Eetlepelroom
20Gramboter
  peper
  zout

Bereidingswijze

- Leg de paling 2 uur in gezouten water. Dit zorgt ervoor dat het bloed uit de paling wordt onttrokken. Spoel de paling nadien onder koud water af.
- Snij de paling in moten van +/- 5 cm.
- Versnipper de sjalot en stoof deze aan in boter. (De sjalot mag niet kleuren, dit geeft een bittere smaak)
- Voeg de palingmoten toe en laat deze mee met de sjalotjes stoven zonder te kleuren.
- Kruiden met peper en zout.
- Bevochtigen met de visfumet en de witte wijn.
- Laat 10 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Hak de spinazie, kervel, peterselie en salie fijn en voeg deze toe.
- Laat nogmaals 10 minuten sudderen.
- Voeg room toe volgens eigen wens. Dit zorgt ervoor dat het kookvocht bind. Zelf opteer ik ervoor om geen room toe te voegen.
- Op smaak brengen met peper en zout. Eventueel kan men hier ook een beetje citroensap aan toevoegen (volgens eigen smaak).

Nota:

Naast salie kan men ook altijd citroenkruid, dragon, munt, bonekruid, dove netel, tuinkers en bieslook toevoegen. Groene kruiden met een sterk typerende geur en smaak mogen wel slecht in kleine hoeveelheden gebruikt worden.

Gebruikerslogin