Wijzig aantal personen:

Personen
Personen
Bereidingstijd 30 minuten
Basisgerechten
ReceptenHoofdgerecht

Beschrijving

Deze risotto wordt gemaakt met de bekendste Italiaanse risottorijst Arboriorijst. Deze rijst werd genoemd naar een stad in het Vercelli-gebied in Noord-west-Italië. De Arboriorijst is relatief groot en heeft een mooie ronde korrel met een hoog amylopectine-gehalte. Dit zetmeel lost tijdens het koken op en geeft de rijst een zeer romige structuur.
Het is belangrijk om te weten dat deze rijst door zijn lengte en zijn lage amylose-gehalte (het stevige zetmeel binnenin)snel klaar is. Daarom is het belangrijk om de risotto reeds van het vuur te nemen wanneer de rijst beetgaar is.
Risotto is eigenlijk een zeer eenvoudige Italiaanse schotel en een echt boerengerecht. De grote interesse voor risotto is gekomen door het almaar populairder worden van gezonde voeding. Risotto is een zeer gezond, voedzaam en bovendien heerlijk gerecht.

gerechtsfoto

Ingrediënten

20 scampi's
360Gramarboriorijst (risottorijst)
50Milliliterdroge witte wijn
650Millilitervisbouillon
200Gramwortelen
1 ui
50Gramparmezaanse kaas
30Gramboter
  zout
  peper

Bereidingswijze

- Schil de wortelen en kook ze beetgaar, pureer de wortelen vervolgens en zet opzij.
- Snij de ui fijn en stoof aan tot hij glazig wordt.
- Voeg vervolgens de risottorijst toe en roer net zolang tot alle korrels met olie bedekt zijn. Bak de rijst al roeren 3 à 4 minuten.
- Voeg vervolgens 1 soeplepel (+/- 2dl) visbouillon toe en de witte wijn. Roer net zolang door de rijst tot al het vocht is opgenomen.
- Zet het vuur op middelmatige hoogte en voeg weer een soeplepel visbouillon toe. Roer deze weer door de rijst tot al het vocht is opgenomen. Herhaal dit proces tot de rijst beetgaar is, wanneer de rijst beetgaar is neemt men deze van het vuur en voeg met de geraspte Parmezaanse kaas toe en de puree van wortelen. Afsmaken met peper en zout en vervolgens laten nagaren (5 tal minuten).
- Bak ondertussen de scampi's in weinig boter.
- Serveer de risotto en leg de scampi's bovenaan, werk af met een takje bieslook.

Nota:

- Bak de rijst al roeren in de hete olie tot de korrels doorzichtig worden.
- Voeg de bouillon altijd heet bij de rijst dit zorgt voor een sneller gaarproces wat de kwaliteit van uw risotto zeker ten goede komt.
- Roer niet te snel maar spatel de rijst voorzichtig om. Bij het te veelvuldig roeren wordt de risotto zeer plakkerig door het vrijkomen van zetmelen.
- Voor het beste resultaat kruidt u de risotto best na het koken maar voor het nagaren.
- Gebruik best vers gemalen Parmezaanse kaas dit geeft nog altijd het beste resultaat.
- Het garen van de rijst neemt +/- 20 minuten in beslag.

Nieuwe reactie inzenden

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Gebruikerslogin

Recente reacties