Hollandaisesaus
Ingrediënten:
- 4 eidooiers
- 250 gram boeter
- Citroensap
- Een scheutje water
- Zout
- Cayennepeper
Bereidingswijze:
- Laat de boter smelten en laat vervolgens de onzuiverheden (le petit lait) bezinken.
- Doe de eidooiers in een sauspotje en voeg een scheutje water en citroensap toe.
- Op een zacht vuur tot schuim kloppen. Het schuim mag niet warmen worden dan 70°C anders gaan de eidooiers garen en hun bindkracht verliezen.
- Neem van het vuur en voeg de boter geleidelijk aan toe.
- Kruid af met zout en cayennepeper.
Nuttige tips:
- Indien de saus te dik wordt kan men er weinig water of citroensap aan toevoegen.
- Indien de saus gaat schiften kan men de saus opwerken met weinig room of lauw water. Wanneer de saus gaat schiften omdat ze te warm is kan men er een ijsblokje aan toevoegen.
Indien deze tips niet helpen kan men gewoon opnieuw beginnen met 1 eidooier en vervolgens de geschifte saus bij de niet geschifte saus voegen.
Afleidingen:
- Dijonaisesaus:
* Hollandaisesaus met weinig mosterd
- Mousselinesaus:
* Hollandaisesaus
* Licht opgeklopte room