Mayonaise

Ingrediënten:
- 1 eidooier
- 250 mililiter olie
- citroensap of azijn
- Peper
- Zout
- Eventueel mosterd

Bereidingswijze:
- Klop de eidooier los met weinig citroensap of azijn
- Voeg een beetje peper en zout toe en eventueel een kleine theelepel mosterd.
- Voeg de olie druppelgewijs toe en blijf constant roeren. Als de olie met de eidooier begint te binden kan men geleidelijk aan sneller olie toevoegen.
- Op smaak brengen met peper en zout.

Nuttige tips:
- Als de ingrediënten voor het maken van de mayonaise moeten op kamertemperatuur zijn.
- Indien de saus te dik wordt kan met wat water of citroensap of afzijn toevoegen.

Afleidingen:
- Cocktailsaus:
* Mayonaise (met citroensap en zonder mosterd)
* Ketchup (tomatenketchup)
* Licht opgeklopte room
* Cayennepeper
* Whisky

- Gribichesaus:
* Mayonaise
* Mosterd
* Gehakte kervel, peterselie, dragon, augurken, kappertjes, gehakt hard gekookte eidooier
* Julienne van hard gekookt eiwit

- Groene saus:
* Mayonaise
* Puree van verse groene kruiden (vb. peterselie, bieslook,...)

- Remouladesaus:
* Mayonaise
* Mosterd
* Gehakte kervel, peterselie, dragon, augurken.
* Kappertjes
* Ansjovispuree

- Tartaresaus:
* Mayonaise
* Gehakte hardgekookte eidooier
* Fijngehakte ui en bieslook

- Vincentsaus:
* 1/2 groene saus
* 1/2 tartaresaus

Gebruikerslogin